Gezond worden en blijven, zonder honger !? Kan dat? (incl. Top3 Honger Tips)

hunger-413685_960_720Vaak denken mensen dat honger normaal is als je bezig bent om je voedingsgewoonten aanpassen, en dat je gewoon een beetje moet doorbijten.

Honger is eigenlijk nooit de bedoeling! Als je honger hebt dan is dit een signaal van je lichaam. Er is blijkbaar iets niet in balans. Die balans is gelukkig makkelijk te herstellen, op die manier heb je de hele dag een fit en energiek gevoel.

Elk pondje komt door…

Lijnen en hongerig zijn lijken bij elkaar te horen. Veel mensen die gaan ‘diëten’ denken dat je honger moet lijden, want alleen als je honger hebt zal je lichaam de reserves, zoals vet gaan aanspreken en verbranden. Dit is echt onzin! Mijn adviezen zijn hier ook op ingesteld.

Onbalans doet zich op allerlei manieren voor in het lichaam. Overgewicht is een zichtbare onbalans, net als ondergewicht overigens. Daarnaast zijn er nog allerlei voedingsrelateerde klachten die niet altijd overduidelijk zijn. Uit statistieken van de Wereld Gezondheids Organisatie blijkt, dat bijvoorbeeld ook slecht humeur, acne, vermoeidheid en slecht slapen met voeding te maken blijkt te hebben. Als je lichaam in balans is en alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft, dan komt je lichaam op een natuurlijke manier terug in balans.

De methode die ik volg en adviseer zijn dan ook geen dieet te noemen. Het is een manier om een gezonde en actieve levensstijl te creëren. Aangezien de voeding van vandaag niet meer hetzelfde is, als de voeding van 30 jaar geleden, kies ik ervoor om mijn voeding aan te vullen met supplementen (zie hier voor meer info hierover).

Naast het maken van de juiste keuze’s en het aanvullen van mijn voeding waar nodig, vind ik het ook ontzettend waardevol om met de juiste mindset naar eten te kijken. Ik help anderen om hun motivatie vinden om hun eigen nieuwe levensstijl te ontwikkelen, tips, adviezen voor sportoefeningen enz. De basis van mijn adviezen is het Ideale Ontbijt dat je lichaam voorziet van alle bouwstoffen die je nodig hebt om de dag te starten en voldoende energie geeft voor de hele dag. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat je met een goede start, onbewust betere en gezonde keuze’s gaat maken gedurende de dag.

Top 3 Honger Tips
Voor iedereen die bij mij een programma volgt is het uitgangspunt, dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om de Beste Versie van Jezelf te zijn EN dat je geen honger hebt :-). Als je honger hebt kan dat door de volgende zaken komen:

  1. Je hebt geen honger, je hebt dorst!
    Drink je wel voldoende water? Als vuistregel kan je ongeveer 1 liter per 30 kg aan lichaamsgewicht aanhouden. En met water bedoel ik water en (kruiden)thee. Geen koffie, sapjes of frisdranken 😉
  2. Je lichaam heeft een tekort aan voedingsstoffen
    Elke dag opnieuw heeft je lichaam vitamines, mineralen, sporenelementen, gezonde vetten, eitwitten enz. nodig. Als bouwstof, voor energie, voor allerlei processen in je lichaam. Als je van een of meerdere voedingsstoffen een tekort hebt is dat zorgt dat voor een probleem, je lichaam wil dat aangevuld hebben en dat laat je lichaam je weten door: honger. Het gevolg is dat je gaat ‘snaaien’, maar de dingen die je dan als eerste pakt bevatten vaak niet precies de stoffen waar je een tekort aan hebt en zo kom je in een cirkeltje terecht.
  3. Je ontbijt verkeerd
    Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een uitspraak die we allemaal wel kennen. Als je het ontbijt overslaat, te weinig ontbijt of voornamelijk koolhydraten eet met je ontbijt, dan is de kans groot dat dit invloed heeft hoe je je voelt de rest van de dag. Je wordt er snoeperig of snaaierig van, je voelt je niet fit of je krijgt later op de dag of avond honger. Vooral als je ’s avonds laat is honger echt een lastig moment, want als je dan gaat eten geef je je lichaam heel veel brandstof, terwijl je lichaam daar niets mee kan zo voor het slapen gaan.

Hoe ziet een gezond ontbijt eruit?

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat al je hoofdmaaltijden, dus zowel ontbijt, lunch als avondmaaltijd, voldoende eiwitten en gezonde vetten bevatten, want deze geven enorm veel energie en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.

Een gezond ontbijt zet je verbranding aan, geeft een verzadigd gevoel en geeft je voldoende energie om alle uitdagingen van de dag aan te kunnen.

Zelf ben ik van het gemak en kies daarom voor het Ideale Ontbijt. Lekker, makkelijk en snel. Bovendien kan je het eerst 6 dagen testen (klik hier om jouw persoonlijke proefpakket te claimen).

Wat doe ik als ik overdag tussendoor trek krijg?

Het heeft absoluut mijn voorkeur om 5-6 keer per dag te eten. Eet je alleen maar je hoofdmaaltijden, dan kan dat zorgen voor een lagere verbranding. Bovendien heb je meer kans om snaaimomenten te creeren. Eigenlijk zijn dat de meest gevaarlijke eetmomenten van de dag, want als je probeert die snaaitrek te negeren kun je later op de dag zo’n enorme honger krijgen dat je zelfs overweegt om de complete snoeppot te plunderen. Gezonde tussendoortjes bevatten veel meer gezonde voedingsstoffen en stillen beter je trek, omdat ze je bloedsuikerspiegel in balans houden en gezonde eiwitten en vetten bevatten waar je lichaam veel energie uit kan halen. Voorbeelden van zulke tussendoortjes zijn: rauwkost, fruit (met mate), ongezouten noten, gekookt ei, een proteinereep (deze gebruik ik)

Het is handig om tussendoortjes al van thuis mee te nemen, want dan heb je het altijd zelf in de hand. Proteïne repen zijn een makkelijke oplossing, een stuk fruit of een paar noten in je tas zijn ook makkelijk en goed tegen de trek.

Snaaitrek in de avond

Voeding is bedoeld als bouwstof en brandstof. Daarom is het belangrijk, om meerdere keren per dag iets te eten wat voedzaam is. Rond 20.30u eet ik daarom altijd een eiwitrijk tussendoortje. Is het al laat, dan heeft je lichaam niet echt behoefte aan energie. Mocht je ‘s avonds onverhoopt honger krijgen, ondanks dat je voldoende hebt gegeten neem dan eerst een flink glas water of (kruiden)thee. Blijf je na ongeveer een kwartier nog honger houden, dan zou een klein bakje kwark met wat cashewnoten een idee kunnen zijn. Dit stilt de trek nagenoeg meteen en het bevat langzaam afgevende eiwitten voor herstel en een kleine hoeveelheid tryptofaan dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, een hormoon dat ontspant en de nachtrust bevordert. Als je ’s avonds nog gaat sporten kun je na je oefeningen of workout ook een hersteldrank o.b.v. eiwitten en vitaminen nemen. Ik heb de voorkeur voor een herstelshake waar naast eiwitten ook een geringe hoeveelheid koolhydraten in zitten (ik gebruik deze). Uit onderzoek blijkt namelijk, dat je lichaam door de combinatie sneller hersteld. Bovendien geven de eiwitten je een lekker vol gevoel. Daarnaast is het belangrijk om de dag erna meer eiwitten (bv. kwark, ei, kip etc) en gezonde vetten (bv. avocado, noten, zaden, kokosolie, olijfolie) toe te voegen aan je voedingspatroon voor een beter herstel en om honger te voorkomen. Ga in elk geval nooit met honger naar bed!

 

Delen?
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *