Glutenvrij: de strijd tegen de graankorrel

Gluten-free_Going-against-the-grain_380364796_v2-e1484269963815De laatste jaren zijn gluten de nieuwe voedings ‘no-no’. Zoals tijdens de vet-vrije en low-carb trends uit het verleden, schreeuwen consumenten nu massaal om glutenvrije producten als nooit tevoren.

Voordat we met z’n allen overstappen op de glutenvrije toer, is een beetje achtergrondinformatie zeker geen overbodige luxe.

Gluten is een eiwit dat hoofdzakelijk wordt gevonden in volkoren tarwe, rogge en gersT.

Wanneer je volkoren brood of gerstepap eet, dan voorzien gluten het lichaam van eiwitten. Eiwitten gebruikt je lichaam om spierweefsel op te bouwen en te repareren of om andere eiwitten te produceren, nodig voor hormonen en enzymen. Gluten-eiwitten bieden structuur aan gebakken producten. Bovendien kan dit eiwit van graankorrels worden geïsoleerd en gevormd tot een vegetarische vleesvervanger; Seitan.

Veel mensen hebben het gevoel dat ze geen gluten kunnen verdragen, omdat ze een opgeblazen gevoel of gasvorming wanneer ze granen eten. Daarnaast merken ze, dat ze vaak gewicht te verliezen als ze de gluten skippen. Dat zou natuurlijk best wel eens de reden kunnen zijn voor het plotselinge enthousiasme voor gluten-vrij voedsel.

Omdat gluten niet alleen in voedingsmiddelen met granen voorkomen, maar ook worden gebruikt als een stabilisator en verdikkingsmiddel in veel bewerkte voedingsmiddelen (zoals saladedressings, bevroren yoghurt, en bewerkte vleeswaren) zou het kunnen zijn dat mensen zich beter voelen nadat ze glutenvrij gaan, intolerant of niet. Immers, door het uitsluiten van fastfood en bewerkte voedingsmiddelen en het eventueel vervangen van zetmeelrijke voedingsmiddelen door gezond fruit en groenten, bevordert het gewichtsverlies.

Sommige mensen hebben natuurlijk echt een gluten intolerantie en dienen een strikt dieet te volgen, maar de nummers zijn relatief klein. Het wordt geschat, dat slechts één procent van de bevolking de meest ernstige vorm van intolerantie heeft, ook wel bekend als coeliakie.

Degenen die echt een gluten-intolerantie hebben, BESTEDEN veel tijd AAN het lezen van etiketten.

Zij moeten tarwe, rogge en gerst, en allerlei tarwe “neven & nichten” zoals kamut en spelt vermijden. Daarnaast zijn producten van granen, zoals bulgur, couscous, tarwekiemen, griesmeel, durum en zemelen, ook verboden terrein. Gluten kan ook vermomd zijn op een label, zoals plantaardig eiwit, gemodificeerd zetmeel of mout aroma’s, en soms in sojasaus en op graan gebaseerde alcohol.

Waar gluten intolerantie relatief zeldzaam is, is er zeker één argument voor iedereen om een glutenvrij dieet te volgen;  het is een manier om de voeding te verbeteren, zeker als het gaat om geraffineerde granen, welke de bron van de meeste gluten zijn. Het vervangen van pasta van zetmeel, cakes, koekjes, wit brood en snacks met een gluten-vrij vol graan zoals quinoa of gierst is een goed advies voor iedereen.

Bron: www.discovergoodnutrition.com

Delen?
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *