Koken in je eentje – Zeven tips om jezelf te helpen

shutterstock_450187120Mensen die alleen wonen of vaak alleen eten door wisselende diensten van hun partner of huisgenoot herkennen dit vast. Vaak schiet een gezonde maaltijd er bij in, waarom zou ik alleen voor mezelf koken? De meeste recepten zijn voor 4 of 6 personen, net als alle verpakkingen in de supermarkt. Waardoor je vaak teveel naar je zin in de kliko kan werpen…

Er is hoop! Zoals het gezegde luidt: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, geldt dat ook hier. Plan vooruit en het koken voor jezelf kan een sleutel zijn naar een hele nieuwe wereld, ver voorbij de kant en klare maaltijden, noodles in een bekertje of de bevroren pizza.

TIP 1:
Zorg voor een goed gevulde voorraadkast en vriezer. Deze twee kasten zijn je vrienden! Ik kan het niet genoeg zeggen, het is gewoon makkelijker als je gezonde dingen binnen handbereik hebt. Vul je vriezer met bevroren fruit en groenten, garnalen en apart ingevroren kipfilet. Heb je bijvoorbeeld zilvervliesrijst, bonen in blik, een bouillonblokje, tomatensaus, tonijn of zalm op voorraad, je hebt zo een snelle en lekkere maaltijd in elkaar getoverd! Lekker veel kruiden en specerijen helpen om er echt een heerlijk diner van te maken. Mijn favoriete ‘meal for 1’ is roerbakgroenten uit de vriezer, samen met heerlijke gamba’s, beetje sojasaus, knoflookpoeder, peper, zout en sesamzaadjes. Eventueel een beetje zilvervliesrijst erbij, jammie!

TIP 2
Geef je restjes een make-over! Het kan bijvoorbeeld best zijn, dat je zelfgemaakte nasi met veel groenten heerlijk vind, alleen om het de komende 4 dagen te eten, daar word je waarschijnlijk minder blij van. Je kan het natuurlijk ook bewaren in handige doosjes in de vriezer. Zo heb je gelijk een handige ‘stand-by’ voor de dagen dat je echt weinig tijd hebt of als er toch iemand plotseling mee-eet. Wat je ook kan doen is bewust extra maken. Als je bijvoorbeeld vandaag kipfilet grilt, waarom niet gelijk 2? Heb je gelijk genoeg voor door de pasta de volgende dag of lekker in een wrap.

TIP 3
Eet je diner als lunch. Er is niemand die tegen jou zegt wanneer je wat mag eten. Er is niets mis met een groente omelet voor je diner of een restje kip-pasta voor de lunch.

TIP 4
Eenpans-gerechten leveren je tijd op. Zoek een aantal recepten voor een-pans-gerechten waar je van houdt, bijvoorbeeld stoofpotjes, maaltijdsoepen, ovenschotels – waar uiteraard veel groenten en een magere bron van eiwitten in zit. Op die manier heb je een uitgebalanceerde maaltijd, zonder al teveel afwas.

TIP 5
Eet het of je vergeet het. Plan van te voren wanneer je wat gaat eten, zodat je optimaal gebruik kan maken van alle ingredienten die je maar kort kan bewaren, zoals groenten. Helaas kan je geen halve krop sla kopen, maar je kan wel de bladeren afbreken, wassen en in een theedoek bewaren in de koelkast, voor ongeveer 4-5 dagen. Als je bijvoorbeeld geen 1 persoons portie kan vinden voor asperges, leg alles op de grill en gebruik wat je over hebt als extra groente bij je diner morgen of eet ze door een salade voor de lunch.

TIP 6
Organiseer een dinnerclub of kookgroepje. Als je nog meer mensen kent met dit ‘koken in je eentje’-dilemma, denk er dan eens aan om samen te komen of om de beurt. Of laat iedereen een onderdeel maken en spreek bij iemand af om het op te eten. Zo eet je vaak veel gevarieerder en het is natuurlijk stukken gezelliger om samen te eten, dan in je eentje.

TIP 7
Pas recepten aan waar nodig. De meeste recepten zijn voor 4-6 personen, maar je kan het vaak heel makkelijk halveren zonder al teveel poespas. Sommige websites kennen al een omreken-tool online en er zijn ook al veel kookboeken, speciaal gericht op een ‘meal-for-one’. De meeste mensen vinden het wel vaak handig om meer te maken en in te vriezen voor een ander moment of in de koelkast te bewaren voor een paar dagen later.

Bron: www.discovergoodnutrition.com
Delen?
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *